Opis forum
Szanowni klanowicze!
Pojawiła się wczoraj sugestia, że rangi klanowe zdobywane są dość szybko.
("Niedługo wszyscy będą mieli te samą wysoką rangę")
Jakie jest wasze stanowisko ? Proszę o wasze komentarze.
-------------------------------------------------------------------
PS: Obecny szablon przyznawania rang znajduje się tutaj -> http://www.7thzone.pun.pl/viewtopic.php?id=9
W razie porozumienia, postaram się przygotować bardziej precyzyjne reguły przyznawania rang (ewentualnie wieksze wymagania).
Jednak zależy mi aby uniknąć komplikacji naszej prostej umownej formy.
Pozdrawiam.
Iron
Zdecydowanie za szybko, proponuje, aby sama praca w cytadeli bez, żadnego innego aktywnego wkładu dawała możliwość tylko zdobycia rangi sierżanta. Cytadela jest w zasadzie sama w sobie nagrodą więc nie ma sensu dawania rang za przebywanie w niej. Niech zdobycie 3 capów w cytce daje awans o jedno oczko tak, że zdobycie rangi sierżanta będzie wymagało pokonanie 9 capów( mniej więcej 1.5 miesiąca, wtedy osoba która dostaje rangę oficerską będzie już z klanem w miarę zaznajomiona.
A co do wyższych szarż to niech będą przydzielane przez głosowanie wyższych stopniem tzn. do otrzymania rangi porucznika jest potrzebna zgoda większości, która będzie składać się z ludzi o rangach od kapitana wzwyż i dalej podobnie( na kapitana trzeba mieć zgodę Generałów+ itp). Ograniczyłbym też możliwość przyznawania rang oficerskich, np.1 generał na 15 graczy, 1 kapitan na 10graczy i 1 porucznik na osób 5, na rangi od administratora wzwyż takich ograniczeń bym nie zakładał, bo póki co jesteśmy jeszcze za małym klanem, a ilość graczy z tymi rangami będzie się sama ograniczała przez konieczność wygrania w wyborach. Prócz tego wprowadziłbym dość ograniczoną demokracje, tzn. czym wyższa ranga tym mocniejszy głos w czasie wyborów:
- Porucznik 1ptk.
- Kapitan 1.5ptk. <---- Od tej rangi możliwość noszenia avka.
- Generał 2ptk.
- Administrator 2.5ptk.
- Organizator 3ptk.
- Koordynator 3.5ptk.
- Nadzorca 6ptk
- Zastępca 7ptk.
- Lider 10ptk+ prawo veta.
Ostatnio edytowany przez sandman pl (2014-08-22 15:05:03)
Powiem tak, za wbijanie capa, zapraszanie ludzi powinny byc ptk, tak jak mniej więcej podał sandman lecz za wbicie capa np dac 1 ptk i aby zdobyc admina to jest z 5 ptk czy cos takiego
Zdecydowanie za ostro podchodzisz Sadman do kwestii moim zdaniem, choć pomysły masz ciekawe.
Avka nie da się mieć poniżej rangi admina, jest to minimalna systemowa ranga z dostępem do tego prawa. Gdyby było inaczej pewnie od niższego stopnia dawno byłaby u nas dostępna.
Podoba mi się zwiększenie wymagań, tzn większa ilość capów za rangę.. lecz sprawa głosowań nad każdym indywidualnym osobnikiem może przybrać charakter monotonny a już na pewno nie będzie kojarzyć się z czymś miłym. Jak pisałem wyżej, nie chcemy komplikować za bardzo systemu i nie uzależniać się od siebie wzajemnie.
I ostra krytyka ode mnie w kierunku pomysłu z proporcjami typu 1 ktos tam na 10 innych.. Mamy za cel dogadać się w sprawie podniesienia wymagań, jednak każdy powinien mieć wolną drogę do przewidywanej najwyższej rangi. (Oczywiście po spełnieniu danych wymagań).
Sam myślę nad projektem w którym każda ranga od generała będzie nakładała na gracza jakieś przywileje, jak i obowiązki. Myślę że Twój komentarz
bardzo przyda mi się przy konstrukcji ów projektu.
-----------------------------------------------------------
Bekow, system punktowy wprowadziłem w SF i wiem że to dobra sprawa ale jednak organizacja wygląda tu dobrze tylko w teorii. Ludzie zaczynają kombinować.